Bent u al klaar voor Generatie Z?

Kenmerken Generatie Z
Wie is generatie Z wordt er vaak gevraagd als ik er met bedrijven over spreek. Generatie Z is de generatie die de komende jaren de arbeidsmarkt gaat betreden en die volledig digitaal is opgegroeid. Ze zijn groot geworden in een wereld waarin ‘online’ een primaire behoefte is geworden. Generatie Z ook wel ‘digital natives’ genoemd zijn volgens de internationale generatietheorie geboren vanaf het jaar 1995 en deze generatie loopt tot het jaar 2010. In Nederland spreekt men veelal van deze generatie vanaf het jaar 1992 aangezien het internet hier al vroeg volwassen vormen had. De eerste Z’ers zijn nu net meerderjarig en de verwachting is dat deze generatie rond het jaar 2020 massaal de arbeidsmarkt gaat betreden.

Voorkeuren Generatie Z
Deze generatie is in een ‘grenzeloze’ wereld opgegroeid. Ze absorberen enorme hoeveelheden informatie en weten als geen ander om te gaan met nieuwe technologie. Ze vatten sneller hogere studies aan door een lagere drempel, zijn multitaskend en internationaal georiënteerd. Social media en social networking zijn onlosmakelijk verbonden met hun leven. Generatie Y (1980-1995) en generatie Z hebben als overeenkomst dat ze gretig zijn om nieuwe dingen te leren. Ze zijn veeleisend, willen in korte tijd zoveel mogelijk ervaring opdoen en geven de voorkeur aan afwisselend werk. Ze kunnen vaak beter omgaan met peer-to-peer feedback dan hun voorgaande generaties en zijn voortdurend ‘latent’ werkzoekend. Een goede work-life balance, persoonlijke ontwikkeling en plezier in het werk zijn eveneens belangrijke behoeften. Goed en snel werkend IT equipment en ‘online’ mogelijkheden op het werk worden als basisvereiste aangemerkt. Generatie Y en generatie Z vraagt dan ook vanuit de organisatie om vernieuwend leiderschap.

Uitdagingen voor organisaties
Organisaties veranderen in hoog tempo. Trends als Consumerization en Bring Your Own Device en Bring Your Own IT betekenen niet alleen een technologische uitdaging, maar geven ook aan dat mensen andere verwachtingen hebben van hun werkplek. Een snelle auto en een hoog salaris wordt tegenwoordig minder belangrijk gevonden dan flexibiliteit, uitdagend werk en een betekenisvolle baan. De opkomst van social media en internet hebben ervoor gezorgd dat transparantie dan ook steeds belangrijker wordt. Het is van groot belang dat je ‘echt’ bent als persoon en zeker als organisatie en staat voor wat je belooft. Zowel generatie Y als generatie Z wil authentiek zijn en verwacht dit ook van haar werkgever. Hard werken is prima, maar het moet wel leuk blijven. Salaris is niet de hoogste prioriteit bij een baan. Sfeer, collega’s en de mogelijkheid van persoonlijke ontwikkeling en groei is minstens zo belangrijk. Steeds vaker wordt dan ook duidelijk dat mensen inzetten op grond van een functieprofiel en beoordelen op sec. performance zijn beperkingen kent. De trend is waarneembaar dat we dan ook meer moeten naar het ontplooien van talent en de ontwikkeling van potentieel om de organisatie maximaal te laten floreren. De generaties Y en generatie Z zullen deze trends alleen maar doen versnellen.

Written by

Martijn is, als duale denker, een betrokken sparringpartner van directies en top management binnen diverse organisaties en is de grondlegger van het gedachtegoed van TalentBlu. Martijn is afgestudeerd aan de Nyenrode Business Universiteit waar hij een Executive MBA in Business & IT heeft afgerond. Als PhD kandidaat verricht Martijn op dit moment internationaal onderzoek. Binnen het Nyenrode Executive PhD programma richt hij zijn onderzoek op Talent Management en Strategie binnen de IT sector.